Ypje van Rijswijk

      Geen reacties op Ypje van Rijswijk

Door de hoge ligging duin is het Ypenburg duin een ideale vestigingsplaats. De prehistorische mens heeft op dan ook dit duin zijn sporen nagelaten. 600 Jaar is het Ypenburgduin bewoond geweest. Vermoedelijk van 3800 tot 3200 v.Chr. Deze periode wordt de nieuwe steentijd genoemd.

De prehistorische mens vestigt zich op Ypenburg vanwege de goede ligging. Het duin zorgt niet alleen voor bescherming tegen het water. Ook de overvloed aan voedsel in het omliggende gebied is van belang. De aanwezigheid van zoet water is gunstig voor de leefomstandigheden. Water wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. Voor de bereiding van voedsel maar ook voor het vee.

Uit opgravingen is gebleken dat de eerste bewoners zowel zoet- als zoutwatervissen, vogels en klein wild consumeerde. De bewoners jagen onder andere op herten en wilde zwijnen. Daarnaast hield men rundvee en varkens en verbouwde men waarschijnlijk granen. Er zijn plantaardige resten op het duin gevonden van framboos, hazelnoot, wilde selderij, braam en wilde appel.

Gevonden werktuigen tonen aan dat de Ypenburgers inventieve mensen waren. Van voornamelijk vuursteen maakten zij onder andere pijlpunten, vuurslagen en schrabbers.

Grafveld

Tijdens de opgravingen wordt een grafveld blootgelegd. In totaal worden de resten van 42 personen gevonden, verdeeld over 31 graven. Veel van de skeletten zijn in foetushouding aangetroffen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de Ypenburgers behoorlijk gezond leefden. De gebitten hebben geen gaatjes en aan de botten zijn nauwelijks aanwijzingen van ziektes of botbreuken gevonden. Wel slijten de gewrichten al op jonge leeftijd, door het zware leven. Volwassenen worden gemiddeld tussen de 35 en 44 jaar oud. Ook is er vrij veel kindersterfte. Veel kinderen sterven op een leeftijd tussen de drie en vijf jaar. De gemiddelde lengte van de man is 1,60 meter, de vrouwen meen gemiddeld 1,53 meter.

Een van de vrouwen heeft een gezicht gekregen, door een reconstructie van de schedel. Zij kreeg de naam Ypje van Rijswijk. in het archeologisch parkje naast het winkelcentrum aan de Vuursteen in Ypenburg zijn de hoofden van familie van Ypje te zien, evenals een plattegrond van een van de opgegraven woningen.

Bij de graven werden sporen van een doodskist of een lijkwade van boombast gevonden. Vrouwen en kinderen kregen kralen en hangers van git en barnsteen mee bij hun begrafenis, één kind had zelfs een benen ring om haar vinger.

De opgegraven skeletten uit het grafveld zijn deels bewaard en te zien in het Museon in Den Haag.

Moderne technieken tonen historische opgravingen

Binnen de gemeente Den Haag is het project Archeologie in uw buurt van start gegaan met wandel en fietsroutes. Via de website www.denhaag.nl/archeologie is hier uitgebreide informatie terug te vinden.

De wandelroutes zijn gecombineerd met beelden die met de mobiele telefoon met I-mode of Wap ontvangen worden. Momenteel bekijkt men of een archeologische fietsroute over Ypenburg tot de mogelijkheden behoort. In het centrum komt ook de historie terug in de gekozen straatnamen. Winkelen langs de oude kustlijn, die evenwijdig loopt aan het oorspronkelijke Ypenburgse duin, of boodschappen doen aan het Speerpunt behoren inmiddels tot de mogelijkheden. Om de link naar de bronstijd aan te geven zijn de bordjes speciaal voorzien van een bronskleurige rand. Op korte termijn zijn ze terug te vinden in het nieuwe centrum gebied.

Bronnen:
Gemeente Den Haag