Tweede Wereld Oorlog

      Reacties uitgeschakeld voor Tweede Wereld Oorlog

Tijdens de mobilisatie in 1939 werd vliegveld Ypenburg gevorderd en nam de Luchtvaartafdeling er zijn intrek. Het kreeg een militaire bestemming.

Op 10 mei 1940 vielen Duitse troepen Nederland binnen. Op en rond het vliegveld Ypenburg werd zwaar gevochten. Tijdens de Slag om Ypenburg vonden 95 Nederlandse militairen de dood. Jaarlijks worden de doden herdacht bij het monument aan het ILSY-plantsoen.

HVBY hoopt u te mogen verwelkomen op de komende herdenking. Voor meer informatie en fotoverslagen verwijzen wij u graag naar de website herdenking.historischypenburg.nl en onze agenda op deze site, hier staan de tijden en de locatie vermeld.

Op 10 mei 1940 vielen Duitse luchtlandingstroepen het vliegveld vanuit de lucht aan en veroverden de luchthaven. De gebouwen op Ypenburg werden bij het bombardement zwaar beschadigd en hebben zwaar te lijden gehad tijdens de Nederlandse herovering. Tijdens de Duitse bezetting werd het veld uitgebreid met bijgebouwen en werd een houten landingsbaan aangelegd, die in 1943 met sloten werd doorgraven om geallieerde landingen tegen te gaan. In 1945 diende het terrein als één van de elf droppingzones van voedsel voor het hongerende westen van Nederland. In de oorlogsjaren werd Ypenburg vanwege de, voor de Duitsers, ongunstige ligging niet meer als militair vliegveld gebruikt.