HVBY-werkgroep in 2022 weer actief in Curtiss Corner voor informatie en vragen over Ypenburg

Vanaf 19 december 2021 waren vanwege de lockdown de bijeenkomsten van de werkgroep HVBY opgeschort. Na enige onduidelijkheid mogen de bijeenkomsten vanaf 20 januari 2022 gelukkig weer worden hervat. Mocht u ons op Ypenburg willen bezoeken voor informatie of vragen over de historie van Ypenburg dan bent op donderdagochtend van 10:00 tot 12:30 uur van harte welkom in de Curtiss Corner in het Piet Vinkcentrum, Laan van Hoornwijck 260 2497 ED Den Haag. Bent u van plan langs te komen verzoeken wij ivm. coronaregels uw komst per e-mail hvby@historischypenburg.nl aan te kondigen. Kunt u niet op donderdagochtend, meldt u dan wel aan met vraag voor een andere afspraak.

Vragen kunt u ook via e-mail aan ons stellen. We beschikken over veel informatie en beeldmateriaal over Ypenburg.

Peter’s krantenarchief met artikelen over Ypenburg. Dit archief is samengesteld door Peter Aartsen, die eind vorig jaar helaas is overleden. Uit eerbied voor hem en zijn vrijwilligerswerk voor onze vereniging is ons krantenarchief naar hem vernoemd.

Films en foto’s over Ypenburg. We hebben bijvoorbeeld films en foto’s van de aanleg van het vliegveld in 1936 en de heropening in 1947. We hebben ook van diverse personen foto’s en albums ontvangen van hun tijd op Ypenburg. Dit zijn vaak unieke opnames. Recent is meegewerkt aan Haagse Herinneringen waar verhalen en foto’s zijn vastgelegd.

Luchtfoto’s van de bouw van Buitenplaats Ypenburg. Gedurende de periode 1997 tot en met 2009 zijn regelmatig luchtfoto’s gemaakt van voortgang de bouw van de vinexwijk Buitenplaats Ypenburg. Gevechtsverslagen en rapporten van de Slag om Ypenburg mei 1940 zijn vanuit de archieven van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) door ons gedownload. Hierdoor kunnen wij vragen over militairen die gevochten hebben in de meidagen 1940 en gebeurtenissen in die tijd beter en sneller beantwoorden. We beschikken ook over de officiële verslagen van de land- en luchtstrijdkrachten, de zgn. groene en blauwe reeksen.

Vliegwereld, Avia en ander tijdschriften per jaargang ingebonden.

Boeken over Ypenburg – van steentijd tot vinexwijk.

Bij onze vrijwilligers is veel kennis over Ypenburg. Iemand heeft gewerkt bij de Koninklijke Luchtmacht op Ypenburg, een ander bij Avio-Diepen/Avio-Fokker of was actief bij de Luchtverkennersgroep Van Weerden Poelman. Daarnaast zijn er vrijwilligers die specifieke interesses hebben en daar ook veel over weten.

Stel uw vraag via hvby@historischypenburg.nl.