Verlichte wolken in de verkeerstoren

      Geen reacties op Verlichte wolken in de verkeerstoren

IMG_3298 kopie Sinds zaterdagmiddag 29 november is elke avond van 17.00 tot 24.00 uur het lichtkunstwerk van Marcella Kuiper in de verkeerstoren op Ypenburg te zien. Henk Kronenberg, voorzitter van de Historische Vereniging Buitenplaats Ypenburg, verrichtte de opening door een verlichte wolkje over te dragen aan Pommetje, die als beeld de toren beklom en op elke etage het licht ontstak. Een adembenemende start van fraai lichtkunstwerk.
Het lichtkunstwerk is in samenwerking met bewoners uit Buitenplaats Ypenburg ontstaan en heeft de bewogen geschiedenis van de omgeving en het gegeven van het vliegen tot onderwerp. Op verzoek van de kunstenaar hebben bewoners antwoord gegeven op de vraag wat hun het gevoel geeft te vliegen. Ze hebben foto’s gemaakt en korte teksten geschreven die door Marcella Kuiper op een speciale Facebook pagina verzameld zijn. De reacties zijn door haar vertaald naar een lichtwerk geprojecteerd op ‘wolken’. Wolken die als symbool voor vrijheid de toren van binnen vullen.

Op de plek waar de verkeerstoren staat, lag ooit vliegveld Ypenburg. Rond dit vliegveld werd aan het begin van de tweede wereld oorlog een belangrijke militaire slag geleverd, waarbij de Duitse troepen een nederlaag leden. Behalve de toren is er in de woonwijk niets dat fysiek naar dit verleden, of naar het vliegen in het algemeen verwijst. Straatnamen herinneren ons naar gevallen soldaten en piloten en beroemde luchtvaartpersonen en historische momenten.

Het lichtkunstwerk ‘Verbinding in Vrijheid’ is mogelijk gemaakt door Stichting Winterlicht, gemeente Pijnacker-Nootdorp, Fonds 1818 en BOEI bv, de eigenaar van de verkeerstoren.
HK

foto: ©Henk Kronenberg