Tobruk bunker op Ypenburg

      Reacties uitgeschakeld voor Tobruk bunker op Ypenburg

Tobruk Ypenburg op Bunkerdag 25 mei 2019 geopend

Op 25 mei 2019 doen we voor het eerst mee aan de Nationale Bunkerdag. Tickets en programmaboekjes zijn bij de bunker te koop. Uitgebreide informatie en de te bezoeken bunkers en activiteiten te vinden op de website: bunkerdag.nl/nl.

Officiële  opening 24 februari 2018 

Onder grote belangstelling hakte Wethouder Boudewijn Revis met een ferme klap het touw doormidden waardoor het doek werd afgeschoten dat het infobord verhulde.  De wethouder droeg met de onthulling van het informatiebord de Tobruk bunker officieel over aan Scoutinggroep Van Weerden Poelman. Na de onthulling heeft de Wethouder met de sleutel de bunker geopend. Een stroom welpen wurmde zich daarna naar binnen. Helaas konden er slecht enkele welpen tegelijk in de bunker.
De Tobruk bunker is een voormalige betonnen tweepersoons schuttersput die door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt voor de beveiliging van vliegveld Ypenburg. Deze bunker was de laatste die nog heel in de grond lag, maar moest wijken voor de aanleg van de Rotterdamsebaan. Volgens de wethouder is de bunker in goede handen bij de Scouting. Hij heeft zelf ook veel plezier en ervaring met Scouting gehad. De Scoutinggroep heeft de bunker geadopteerd en zorgt voor onderhoud en bezichtiging. De bunker staat op de Ypenburgse Heuvelrug als herinnering aan de Duitse aanwezigheid van 1940 tot en met 1945 naast het clubhuis van de Scoutinggroep aan het ILSY-plantsoen en is te bezichtigen als men zich aanmeldt via tobruk@scoutingvwp.nl.
 
Tobruk

In de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers vergeefs op 10 mei 1940 geprobeerd vliegveld Ypenburg te veroveren. Na capitulatie hebben de Duitsers vliegveld Ypenburg ingenomen maar nauwelijks gebruikt van gemaakt. Wel is omstreeks 1942/43 een rondom beveiliging aangelegd met Tobruk bunkertjes, één persoons mitrailleursnest.
Langs de Molensloot lag de laatste Tobruk bunker zonder dat iemand daar last van had. De bunker lag in het tracé van de nieuwe weg. Toen de Rotterdamsebaan aangelegd moest worden is besloten de bunker uit te graven. Gemeente Den Haag en de Rotterdamsebaan hebben gezorgd dat de bunker in de Ypenburgse heuvelrug kan komen te liggen, naast het gebouw van Scouting Van Weerden Poelman en BSO Leuk Wings.  De tobruk staat als landmark en herinnering aan de Duitse bezetting van het vliegveld op de Ypenburgse heuvelrug.

Op woensdag 31 mei 2017 is de bunker uitgegraven en met een zware kraan uit de (gedempte) slootkant getild. Met een dieplader is de bunker naar Ypenburg vervoerd, waar die tijdelijk langs de Laan van Haamstede onder aan de heuvel is neergezet. Voordat de bunker in de heuvel kan worden ingegraven moest bodemonderzoek worden verricht. De heuvel is in 2000 opgericht met grond onder andere uit het centrum van Den Haag. Youtube film en zie ook Posthoorn en omroep West. Foto’s en film van HVBY-HK.

Begin augustus 2017 heeft de Tobruk een dakje en een stalen deur gekregen. Het wachten was toen op de gemeente die de Tobruk in de heuvel moet plaatsen.  Op 10 augustus heeft Van der Helm grondmonsters genomen op de plek waar de Tobruk in de heuvel komt. De heuvelrug is opgebouw met grond onder andere uit het centrum van Den Haag. De scouts hebben daarin nog archeologische vondsten gevonden. Die zijn nu te bezichtigen in de Curtiss Corner als ‘Geen “Schat” maar keuken- en huisafval uit Den Haag’.  Locatie: Piet Vinkcentrum Laan van Hoornwijck 260 op Ypenburg.

Op 6 december is de Tobruk in de Ypenburgse heuvelrug geplaatst. Zie Youtube .

Op zaterdag 24 februari 2018 opent wethouder Boudewijn Revis om 12 uur samen met scouts de bunker. Hij zal eerst een infobord onthullen dat langs het pad de Ypenburgse Heuvelrug naar de Tobruk staat. Na de officiële opening is de bunker van binnen te bezichtigen. Voor andere momenten dient u een afspraak maken via tobruk@scoutingvwp.nl. De bunker is klein van binnen, slechts voor twee personen is er ruimte. Vanuit de tobruk is er mooi uitzicht over A13 en Ypenburg.