Restauratie Verkeerstoren Ypenburg

      Geen reacties op Restauratie Verkeerstoren Ypenburg
Verkeerstoren_HK_2247
Maandag 28 april is aannemer Burgy begonnen met de eerste aanzet tot de casco-restauratie van de verkeerstoren op de hoek van de Startbaan en de Verkeerstorenlaan in opdracht van BOEi. Ze verwijderen eerst de beplating om te zien hoe de staat van het gebouw is achter die platen. Verder wordt het dak van de toren gerestaureerd.
Verkeerstoren 2008_5417_HK

Nu de platen er grotendeels af zijn heeft de toren zijn oorspronkelijke uiterlijk zoals bij de opening van vliegbasis Ypenburg in 1957. De verkeerstoren is gebruikt tot 21 september 1991.

In de 50-tiger jaren was de dreiging uit het oosten dermate groot dat in NATO-verband is besloten dat Nederland meerdere vliegbasissen moest krijgen. Vliegveld Ypenburg tot dan een civiel-vliegveld lag dicht bij Den Haag en werd omgebouwd tot militaire vliegbasis met een startbaan van 3 kilometer.  Bij zo’n vliegbasis hoorde natuurlijk een verkeerstoren en in 1956 werd “onze” toren gebouwd. De architect, ir. A.J. Prins van de Genie, was niet in één keer klaar, want de gemeentearchitect van  Nootdorp, (ir. van Essen), vond het nodig dat het ontwerp ingrijpend werd aangepast.

Het resultaat is nu (april 2014) weer goed zichtbaar.
Bron: Een halve eeuw militaire luchtvaart (1963)
De toren is 7 meter in doorsnee en ongeveer 20 meter hoog. Hij is zeskantig en bestaat uit een betonnen/stalen skelet met daar tussenin rode baksteen. Daar bovenop zeskantige afgeplatte koepel, een glasconstructie. Aan de veldzijde beschikken de twee etages over grote raamoppervlakken en aan de achterkant is het hele trappenhuis voorzien van een glazen wand. Naast de toren staat een klein gebouwtje voor de noodstroomvoorziening en als garage. Omdat de toren ’s winters te vochtig en ’s zomers te heet werd, is de toren in 1978 van buiten bekleed met metalen golfplaten met de ribben verticaal. Ook kwam er een airco-installatie. Tot de sluiting van de basis in 1992 heeft de toren geen ingrijpende veranderingen meer ondergaan. Ook na 1992 was tot april 2014 de oorspronkelijke constructie onzichtbaar.

De verkeerstoren zal nooit meer zijn oude functie krijgen. Wat wel aardig zou zijn is horeca. Eigenaar BOEi bv zoekt al geruime tijd een potentiële huurder.
HK