‘Op Ypenburg…’ spel met 500 historische vragen

IMG_9493

De Historische Vereniging Buitenplaats Ypenburg (HVBY) heeft met medewerking van de Gemeente Den Haag en Fonds 1818 het bordspel ‘Op Ypenburg’ ontwikkeld. Aan de hand van 100 vraag- en antwoordkaartjes en de thema’s Steentijd, Buitenplaats, Tweede Wereldoorlog, Vliegveld en Vinex, wordt de geschiedenis van de wijk op speelse wijze op de kaart gezet.

Het spel kan met 6 personen of met 6 koppels gespeeld worden. De vijf thema’s hebben elk een eigen kleur. Op een plattegrond van Ypenburg is een route met gekleurde punten getekend. Door het gooien van een dobbelsteen loopt je met een pion over de route. Als je op een gekleurde plek komt moet je een vraag van dat thema beantwoorden. Bij een goed antwoord mag je verder. Wie de meeste kennis over Ypenburg heeft en als eerste op de finish komt heeft gewonnen

Alle basisscholen op Ypenburg ontvangen dit bordspel om, waar mogelijk, in te passen in de geschiedenislessen van groep 7 en 8. Wij zouden het leuk vinden als de leerlingen met dit spel aan de slag gaan om zo de kennis van de eigen wijk te vergroten. Op de achterzijde van de doos staan de spelregels van het bordspel.

Aanvullend organiseert de HVBY op woensdagmiddag 31 mei een scholencompetitie. Leerlingen van deelnemende basisscholen strijden hierbij om de titel ‘Ypenburgkenner 2017’. Een team van drie leerlingen van elke basisschool kunnen hieraan meedoen. Zij vertegenwoordigen de school  in deze scholencompetitie.

Daarnaast heeft de HVBY het lespakket over de Slag om Ypenburg ontwikkeld. Dit omvat het jeugdboek ‘10 mei 1940’, een docentenbrief, een voorbeeld leerlingwerkboek en lesmateriaal. Voor dit pakket is het mogelijk om leden van de HVBY een les te laten verzorgen in de klas of op locatie in het Piet Vink Centrum. Als u hierin bent geïnteresseerd kunt u contact met ons opnemen of kom woensdag- of donderdagochtend langs in de Curtiss Corner op Ypenburg.