Lezing 80 jaar vliegveld Ypenburg

      Geen reacties op Lezing 80 jaar vliegveld Ypenburg
opening-vliegveld-1936_oplaten-ballon-terras_bron_hga

Ballonnen oplaten tijdens opening Vliegveld Ypenburg 29 augustus 1936 (foto: Haags Gemeentearchief)

In 1920 vond het Haagse gemeentebestuur dat er een Haags vliegveld moest komen. Per slot van rekening was Den Haag regeringsstad en woonplaats van buitenlandse diplomaten en er waren veel internationale bedrijven gevestigd. Ook voor buitenlandse toeristen die in de chique Scheveningse hotels verbleven, zou een vliegveld een uitkomst zijn. Na veel onenigheid over de locatie en financiering werd uiteindelijk op 29 augustus 1936 het vliegveld geopend.
Dit jaar zou het vliegveld zijn 80-jarige bestaan hebben gevierd. Het ministerie van Defensie had echter in 1992 het besluit genomen het op te heffen in het kader van bezuinigingen. Een jaar later ontstond een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Den Haag, Rijswijk, Nootdorp en Pijnacker ten einde het vliegveld te ontwikkelen tot woonwijk.

Op zondag 2 oktober organiseert Die Haghe in samenwerking met de Historische Vereniging Buitenplaats Ypenburg een lezing over het vliegveld met aansluitend een rondleiding, die wordt afgesloten met een borrel. Deze activiteit is toegankelijk voor de leden van beide verenigingen, introducés en bewoners van Ypenburg.

wings

ILSY-plantsoen 9 Ypenburg

 

 

Locatie lezing: ILSY-plantsoen 9 Ypenburg[/caption]
Aanvang: 15.00 uur (ontvangst met koffie of thee vanaf 14.45 uur)
Duur: ca. 1,5 uur
Locatie: ILSY-plantsoen 9, 2497 GA Den Haag (Ypenburg)
Toegankelijkheid: Men moet trappen kunnen lopen.
Kosten: gratis voor leden, introducés en bewoners Ypenburg
Aanmelden per e-mail: activiteiten@haagsegeschiedenis.nl