Herdenking 60 jaar Cubacrisis en Koude Oorlog

Op twee plaatsen in de regio wordt aandacht besteed aan de Cubacrisis en de Koude Oorlog.

Op Ypenburg is in de Verkeerstoren een tentoonstelling ingericht en die kan op 22 en 23 oktober 2022 worden bezichtigd. In Rijswijk bij het Museum Besscherming Bevolking is ook op 22 en 23 oktober 2022 een expositie ingericht en kan het Museum worden bezocht. Zie beide aankondigingen hieronder.

Ypenburg  De Verkeerstoren

Naar aanleiding van 60 jaar Cuba Crisis (1962) heeft Stichting Erfgoed Koude Oorlog een landelijk expositieweekend samengesteld. De Verkeerstoren zal als locatie en zendstation PA60YP van Voormalig Vliegveld Rijswijk-Ypenburg zijn deuren openen voor publiek.

Vanuit archief foto’s van de Verkeersleider Jan Voorn dienstdoende begin jaren 60 van Nato basis Ypenburg is het idee ontstaan om de technische inrichting van de toren en de koepel (Local Control) met de etages (Technische Ruimte, Approach Control en Chefs Verkeersleiding) weer zoveel mogelijk in oude staat terug te brengen en de bijbehorende apparatuur in de Verkeerstoren te exposeren.

In samenwerking met de vrijwilligers van de EWI Studieverzameling van de TU Delft (https://studieverzameling.ewi.tudelft.nl/) is er een selectie te zien van luchtvaart apparatuur en worden er rondleidingen gegeven door het gebouw. 

Er worden demonstraties met uitleg gegeven over de apparatuur en de bijbehorende procedures van deze periode.Onder andere is er werkende vliegtuignavigatie te zien 

Expositieweekend 22 & 23 Oktober 2022 ‘Erfgoed Koude Oorlog 60 Jaar Cubacrisis’
De Verkeerstoren Rondleidingen:
Za: 10:00 13:00 16:00
Zo: 10:00 12:30 14:30
5 euro entree, tickets via info@deverkeerstoren.nl
Zie websites voor locatie en bijzonderheden: https://deverkeerstoren.com en www.pa60cuba.nl/zendstations/

Instrumenten panel van F-86 Sabre

Rijswijk Museum Bescherming Bevolking, Bunkercomplex Overvoorde

‘CUBA60’ Koude oorlog experiënce 22&23 oktober 2022

Op 22 en 23 oktober wordt een tweedaags Koude Oorlog Experiënce ‘CUBA60″ gehouden in het bunkercomplex Overvoorde van Museum Bescherming bevolking aan de van Vredenburchweg 176 in Rijswijk.
Dit jaar is het 60 jaar geleden dat de wereld aan een nucleaire oorlog ontsnapte. Na de plaatsing van Russische raketten op Cuba liepen de spanningen snel op en de wereld hield zijn adem in. In het kader van deze beladen maar historische periode nam de stichting cultureel erfgoed koude oorlog het initiatief om een landelijk evenement te organiseren. Maar liefst 48 locaties doen mee en zijn toegankelijk voor publiek. Zo ook de beide locaties van het Museum Bescherming Bevolking, de CoP in Grou en het B.B. bunkercomplex in Rijswijk met opleidingscentrum, oefenruïne en natuurlijk de compleet intacte commandopost in de nucleaire bunker.
Wat kunt u verwachten:
U kunt zelfstandig rondwandelen over ons complex, door onze atoombunker en in onze expositieruimte. Hier wordt aan onder andere de hand van een diorama van het conflictgebied op en rond Cuba uitleg gegeven over de risico’s van de Russische raketten, de zeeblokkade en hoe door de daad van één man een atoomoorlog werd voorkomen. Natuurlijk is er nog veel meer te zien en te beleven in Rijswijk, zoals bijvoorbeeld de aanwezigheid van een echte MIG21 op ons terrein!! Kijk voor meer informatie op de link van ons evenement: EVENEMENT CUBA 60 of hun website.

MiG21 ‘Fishbed’ Museum BB complex Overvoorde Foto SHY