10 Mei Herdenking

      Reacties uitgeschakeld voor 10 Mei Herdenking

Het is ruim 75 jaar geleden dat Hitler met zijn Wehrmacht Nederland binnenviel. Overal in Nederland was het op 10 mei 1940 ineens oorlog. Rond en op vliegveld Ypenburg is toen hard gevochten. Veel dienstplichtigen -het merendeel nog jong en onervaren- gingen de strijd aan met een leger dat vele malen groter was dan zijzelf. Ook was het Duitse leger in betere conditie en beter bewapend. De strijd duurde 5 dagen. In die dagen hebben duizenden militairen hun leven verloren in strijd voor hun vaderland. De Slag om Ypenburg is aan het begin van de Tweede Wereldoorlog de grootste nederlaag geweest die de Duitsers hebben geleden.
Degenen die het gevecht hebben overleefd zullen nooit vergeten wat ze tijdens deze meidagen in 1940 hebben meegemaakt. Vaak is het van grote invloed geweest op hun leven en soms zelfs op hun nabestaanden. We hoorden een enkele keer indianenverhalen uit die tijd, maar meestal moesten nabestaanden het doen met stilzwijgen van hun vader of grootvader.

In de meidagen van 1940 zijn meer dan 500 Nederlandse militairen gesneuveld. Uiteraard worden bij het monument ook de militairen die na 1940 sneuvelden herdacht. Denk hierbij aan voormalig Nederlands-Indië, Nieuw-Guinea, Korea. Maar ook de recentere missies in voormalig Joegoslavië, Irak en Afghanistan.

In samenwerking met Stichting Herdenkingen Residentie en  de 13e Luchtverdedigingsbatterij Ypenburg (13luverdbt Ypenburg) organiseert HVBY ieder jaar een herdenking aan het ILSY-plantsoen op Ypenburg. Deze herdenking vindt elk jaar plaats op 10 mei van 13.30 tot 15.00 uur op het plantsoen bij het monument voor het voormalige luchthavengebouw.

Diverse hoogwaardigheidsbekleders wonen de herdenking bij. Verder vertegenwoordigen militaire detachementen de oorspronkelijke eenheden die deelnamen aan de strijd in mei 1940. Dit zijn het Garderegiment Grenadiers en Jagers, de Luchtdoelartillerie, de Veldartillerie, de Luchtmacht en het Korps Nationale Reserve.

De organisatoren bieden de veteranen van deze slag en andere genodigden een (besloten) dagprogramma aan dat begint en eindigt op het voormalige Instituut Defensie Leergangen te Ypenburg. De herdenking op het ILSY-plantsoen is openbaar.

HVBY hoopt u te mogen verwelkomen op de komende herdenking. Voor meer informatie en fotoverslagen verwijzen wij u graag naar de website herdenking.historischypenburg.nl en onze agenda op deze site, hier staan de tijden en de locatie vermeld. Bent u veteraan en zou u graag willen deelnemen aan het programma, dan kunt u zich aanmelden via de mail herdenking@historischypenburg.nl voor overige vragen kunt u contact opnemen via de contactpagina op de site.