Herbeleef Slag om Ypenburg op 9 en 10 mei 2015

IMG_7482Op zaterdag 9 mei 2015 wordt de slag om Ypenburg opnieuw uitgevochten. Net zoals dit 75 jaar geleden plaatsvond. Het evenement barst los vanaf 11.00 uur op het voormalige vliegveld Ypenburg, op het evenemententerrein aan het Böttgerwater.

Acteurs in historisch uniformen demonstreren hoe de veldslag zich in 1940 voltrok tussen het Nederlandse en het Duitse leger. Vanaf 11.00 uur verdedigen de Nederlandse troepen het vliegveld tegen Duitse parachutisten. Alsof u terug bent in de tijd. Een spreker zal de gebeurtenissen toelichten. Houdt rekening met enig (ongevaarlijk) knalwerk. Na het evenement kunt u met een drankje napraten met de acteurs van Toen en Nu en over Vrede en Veiligheid. Ook kunt u een bezoek brengen aan de tentoonstelling over de Slag om Ypenburg.

Ook leuk voor de kinderen? Ja natuurlijk. Ze mogen verkleed als soldaat komen, zich uitleven op de hindernisbaan, een tentje bouwen, koken, schieten en hun eerste parachutesprong maken uit een heuse parachutistentoren.

U bent van harte welkom op deze interessante en gezellige dag, de toegang is gratis. Op 10 mei 1940 zorgde een verrassingsaanval met Duitse parachutisten op Ypenburg voor een directe dreiging voor Nederland. Hun opdracht was de koningin, regering en legerleiding gevangen te nemen en zo de Nederlandse overgave binnen een dag te regelen. Nederlandse rekruten versloegen de paratroepen en voorkwamen dit. Het monument op het ILSY-plantsoen herinnert daar aan. Bovendien ontlenen veel Ypenburgse straten hun naam aam deze strijd.

Herdenkingen op 10 mei 2015
Op zondagmorgen 10 mei 2015 om 10.30 uur vindt bij monument voor de Grenadiers en Jagers, die bij de slag om de Residentie in mei 1940 zijn gesneuveld, de  herdenking plaats. ’s Middags vindt bij het 10 mei 1940 monument op het ILSY-plantsoen van 13.00 tot 15.00 uur een uitgebreide herdenking plaats. Bewoners zijn voor beide herdenkingen uitgenodigd.