Demonstratieveld Helikopters

      Reacties uitgeschakeld voor Demonstratieveld Helikopters

Ypenburg heeft ook de primeur om diverse helikopter fabrikanten Ypenburg gebruiken om hun product te demonstreren. In 1967 bijvoorbeeld, toen Boeing de Vertol CH-47 Chinook aan de Koninklijke Marine en Luchtmacht demonstreerden. Het uiteindelijke besluit was dat de Koninklijke Luchtmacht in 1995 een dertiental van dit type aan zou schaffen.

Verder zijn er diverse andere modellen gedemonstreerd, zoals de Hughes, de Westland-Wessex, de Lynx, de Sikorsky S-61, de Aérospatiale met de Alouette II, de SA-330 Puma en de Gazelle, de Agusta A-106 en nog vele anderen.

Internationale SAR wedstrijden
In Mei 1970 vindt op Ypenburg de vierde ontmoeting plaats van de internationale wedstrijd voor reddingshelikopters waaraan teams deelnemen van de RAF- Engeland, Royal Danish Air Force, Royal Belgiam Air Force en team van de Kon. Luchtmacht. Het idee hier achter is dat in een internationale competitie wordt gestreden maar ook dat men ideeën uitwisselt over redding en opsporings methodieken.
De eerste ontmoeting 1967 vond plaats in Koksijde, België en werd gewonnen door het Deense team. In 1968 won het Engelse team in de Aalborg, Denemarken.
In 1969 won Nederland in het Engelse Thorney en daarom is Ypenburg nu aan de beurt om deze wedstrijd te organiseren. De grote (huidige Bos) vijver is o.a. het operatie gebied.
Aan deze wedstrijd namen in totaal een twintigtal helikopters deel en een honderdtal personen.