Lezing: Haagse Luchtverkenners op Ypenburg

Op woensdag 29 november heeft Henk Kronenberg het verhaal verteld van de Haagse Luchtverkenners op Ypenburg. Henk is jarenlang voorzitter geweest van de Van Weerden Poelmangroep en heeft gezorgd dat deze luchtscoutinggroep op Ypenburg kon blijven waar ze sinds 1958 al actief zijn. In het groepsarchief vond hij de logboeken van de eerste jaren van de luchtverkenners. Na zijn afscheid als bestuurlid had hij tijd om zich te verdiepen in de geschiedenis van zijn groep en de luchtverkenners in Nederland.

Vlak voor de oorlog was in Amsterdam al een padvindersgroep met luchtvaart bezig. Deze Icarustroep vond na de oorlog geen navolging. Direct na de bevrijding in mei 1945 heeft de jonge twintiger Wim Prent het intitiatief genomen om een luchtverkennersgroep op te richten. Wim was zelf een luchtvaart enthousiast en bouwde en vloog met zweefmodellen bij de Haags Luchtvaartclub. Hij koos om zijn eigen hobby samen met anderen in padvindersverband na de oorlog voor te zetten. Door gebrek aan eigen padvinderservaring moest hij eerst in de leer bij een bestaande padvindersgroep. In het najaar van 1945 vonden zijn jongens op de hoek van Fahrenheitstraat/Sportlaan lege bunker als clubhuis. Op 24 november 1945 is de groep officieel opgericht en Wim Prent als leider en zijn jongens als luchtverkenners geïnstalleerd. Ze vernoemde de nieuwe groep naar Hendrik Van Weerden Poelman die een maand eerder door een ongeluk was overleden. Hendrik Van Weerden Poelman was een pionier in de luchtvaart en bekend van de eerste vlucht in 1924 naar Nederlands Indië, met aankomst op 24 november 1924 in Batavia.

In zijn lezing volgt Henk Kronenberg de luchtverkenners die op ruim 20 locaties in Den Haag gehuisvest zijn geweest om uiteindelijk op de nieuwe vliegbasis Ypenburg in 1958 een vast onderkomen te krijgen. Sindsdien loopt de geschiedenis van de luchtverkenners paralel aan die van Ypenburg. Alleen het vliegveld verdween, de luchtverkenners bleven.

De handout van de lezing is als flipbook hieronder in te zien.