Sikorsky S-51 en Frits Diepen

      Reacties uitgeschakeld voor Sikorsky S-51 en Frits Diepen

In 1947 vloog de eerste helikopter op Ypenburg. Een Sikorsky S-51 met registratie PH-HAA vloog 20 augustus 1947 zijn eerste proefvlucht. De helikopter was door Frits Diepen van Friets Diepen Vliegtuigen NV aangschaft om ervaringen op te doen met hefschroefvliegtuigen. Frits Diepen had daarvoor een samenwerking gezocht met diverse ministeries en het bedrijfsleven. De Stichting voor Hefschroefvliegtuigen werd daartoe opgericht. Deelnemende organisaties mochten voor een bepaald aantal uren proeven doen met het nieuwe hefschroefvliegtuig.

Eerste vlucht van de PH-HAA Sikorsky S-51 door testpiloot Hein Bulten. Foto: Fotopersbureau van den Heuvel, Beeldbank Den Haag.

Frits Diepen
Na de oorlog eind 1945 biedt Frits Diepen zelf een enthousiaste sportvlieger de exploitatie van Ypenburg ter hand te nemen. Ypenburg wordt op zijn voorstel behalve aan de sportluchtvaart ook dienstbaar gemaakt aan de commerciële luchtvaart. Op 1 december 1945 richt hij de ‘Frits Diepen Vliegtuigen NV’ op, die zich op 1 juli 1946 op Ypenburg vestigt. ‘Frits Diepen Vliegtuigen NV’ is gespecialiseerd in de verkoop en reparatie van vliegtuigen. Op 1 maart 1947 krijgt het onderhoudsbedrijf de felbegeerde Rijks Luchtvaart Dienst erkenning zodat het bedrijf alle reparaties en onderhoudswerkzaamheden aan vliegtuigen en vliegtuigonderdelen kan verrichten. Als eerste en enige specialist in Nederland mag Frits Diepen Vliegtuigen NV aan hefschroefvliegtuigen, zoals toen helikopters werden genoemd reparatie en onderhoud werkzaamheden uitvoeren.