De verloren overwinning

      Geen reacties op De verloren overwinning

Die_vijf_dagen_De_v28A8156

HVBY vertoont op donderdagavond 2 mei 2013 de documentaire “De Verloren Overwinning” gemaakt door Tonko Dop. Aanvang 19.30 uur, toegang is vrij. Na de pauze gaat Wil van Mil in zijn lezing over de Slag om Ypenburg nader in op de gebeurtenissen op 10 mei 1940 en beantwoordt eventuele vragen over de film.

 

De film “De Verloren Overwinning” uit de reeks “Die Vijf dagen in Mei 1940” is door de VPRO op maandagavond 22 april 2013 uitgezonden via Nederland 2. Een mooie gelegenheid dus voor de personen die de film niet hebben kunnen zien, of graag nog een keer willen zien. De film is na de lezing op DVD te koop voor 10,00 euro en 7,50 euro voor leden.

Die vijf dagen in mei 1940 – De verloren overwinning
In mei 1940 wist een slecht georganiseerd en zelfs nog slechter bewapend Nederlands leger op een of andere manier een kolossale Duitse luchtaanval in Den Haag, uitgevoerd door Duitse elitetroepen, te overleven. Dankzij deze succesvolle Strijd om de Residentie, wist Koningin Wilhelmina – het hoofddoel van de Duitsers – uit Duitse handen te blijven. Adolf Hitler verloor een aanzienlijk deel van zijn aanvalstroepen. Zij werden vermoord of gevangengenomen en naar Engeland gezonden. Dit gaf de Nederlandse capitulatie die enkele dagen later volgde op het bombardement op Rotterdam een bittere nasmaak voor de soldaten die iets eerder de strijd om Den Haag hadden gewonnen. Ze hadden gewonnen, maar toch verloren. De overwinning die ze dachten te hebben behaald na bijna 100 uur heldhaftige strijd en levensgevaarlijke operaties, bleek niet meer dan een droom. De moeite, het lijden, de offers, de euforie, alles leek voor niets te zijn geweest.