De Slag om Den Haag – muzikale voorstelling

Op 3 mei 2024 verzorgt SODH twee muzikale voorstellingen over De Slag om Den Haag mei 1940. De voorstellingen om 16:00 uur en om 20:00 uur worden gegeven in Theater in de Steeg, Westeinde 165a te Den Haag.

In de één uur durende muziektheatervoorstelling ‘De Slag om Den Haag’ wordt een beeld geschetst van de eerste dagen van de oorlog in en om Den Haag. De voorstelling neemt u mee terug naar een tijd waarin gevoelens van angst, boosheid, vreugde en verdriet elkaar in hoog tempo afwisselden.

Informatie over tickets, locatie en tijden: https://www.sodh.nl

Het is begin 1940. Vrijheid in de wereld is in gevaar, maar in Den Haag gaat het dagelijkse leven nog zijn gang. Nederland is neutraal en het ligt niet voor de hand dat ook hier de oorlog gaat uitbreken. Er is voldoende eten, kinderen spelen vrij op straat en ’s avonds zitten gezinnen ademloos te luisteren naar een spannend hoorspel op de radio. Maar dan slaat het noodlot toch toe. De Duitsers vallen binnen in een poging Den Haag en de vliegvelden rondom de stad te veroveren en zo de regering tot overgave te dwingen. Laten de inwoners van Den Haag dit lijdzaam over zich heenkomen of komen ze in verzet? Is het mogelijk om zonder voorbereiding en zonder moderne wapens weerstand te bieden tegen het krachtige Duitse leger?

Ontstaan
De slag om Den Haag is gebaseerd op de ware gebeurtenissen die plaatsvonden in en om Den Haag gedurende de eerste dagen van de Duitse invasie in Nederland. De door de Duitsers gelanceerde grootschalige luchtaanval had tot doel om Nederland snel tot overgave te dwingen, maar liep, door onverwacht hevig en effectief verzet van Nederland, uit op een mislukking. Historici denken dat het grote aantal Duitse transportvliegen dat tijdens deze slag verloren is gegaan een directe invloed heeft gehad op de uiteindelijke mislukking van de verovering van Engeland. 

Dit alles is voor Robert Gieben en Joost Schreuders aanleiding geweest voor het ontwikkelen van de voorstelling. Het verhaal, de muziek en de teksten zijn door hen zelf geschreven. De magie van het stuk is echter pas definitief ontstaan tijdens de verdere uitwerking door het muziekcollectief Roest! (www.roestproducties.nl) waar ook Joaquin Lorenzo en Niels van Veen deel van uitmaken. Die samenwerking heeft er bovendien voor gezorgd dat de muziek is aangevuld met twee door Joaquin en Robert geschreven liedjes. De sprankelende performances van de zangeres Salome Pegler, de zanger Karel Mahieu en de troubadour Ender Gieben complementeren de voorstelling.