Dag van de Haagse Geschiedenis 2018: Vreemde vogels

De Dag van de Haagse Geschiedenis 2018 is op zaterdag 14 april. Meer dan 30 instellingen en verenigingen die zich op allerlei manieren bezighouden met de geschiedenis van deze stad doen mee. Het Plein is het hart van de Dag en wordt op 14 april omgetoverd tot festivalterrein met een historische markt en allerlei activiteiten voor jong en oud. Bij de kramen van de historische markt kunnen tickets gehaald worden voor alle expedities: rondleidingen, lezingen, boottochten, torenbeklimmingen en stadswandelingen. Altijd onder begeleiding van een goede gids. Voor Expats en toeristen is er een uitgebreid Engelstalig programma. Alle informatie is te vinden op de website dagvandehaagsegeschiedenis.nl.  Historische Vereniging Buitenplaats Ypenburg staat in kraam 28, op de hoek bij de terrassen.

Op het Plein
Bij een thema als Vreemde vogels kun je niet om de vrolijkste band van Den Haag heen; De Règâhs! Ze spelen vanaf drie uur. Dan kun je helemaal uit je dak bij deze onvervalst plathaagse flamenco.
Op het Plein kun je voor die tijd bijvoorbeeld meedoen aan Romeincraft. In deze game bouw je mee aan het Romeinse fort dat hier in de buurt is opgegraven. Of maak je eigen ganzenbord, ontwerp je eigen knuffelooievaar en zet vogelsporen op linnen tasjes. Kinderen kunnen badeendjes hengelen en ook naar de beauty salon voor schminksnoetjes en veervlechtjes. Volwassenen kunnen hier hun eigen parfum creëren. Schrijf je eigen reisjournaal of een meeuwengedicht. Ping-pong om een boek, rij mee met de stoommachine, test je kennis van de Indische keuken, bekijk de film over gekke vliegtuigen, zweef als een vogel in de zwanenzweefmolen en geniet van de lekkerste poffertjes. Of kom peddelen in de zwanenwaterfietsen op een wel heel bijzondere locatie …

Vreemde vogels in Den Haag
Ooievaars en Den Haag zijn sinds de middeleeuwen met elkaar verbonden. Al in 14de-eeuwse grafelijke rekeningen staan uitgaven voor het herstel van ooievaarsnesten in Den Haag vermeld. De ooievaar verschijnt in de 16e eeuw in het wapen van Den Haag. Den Haag heeft altijd mensen van diverse pluimage een veilig thuis geboden. Van de 17e eeuwse filosoof en lenzenslijper Baruch Spinoza tot Italiaanse terrazzowerkers in het begin van de 20ste eeuw tot mensen van 180 verschillende nationaliteiten nu. Tijdelijke bezoekers en mensen die zich hier voorgoed nestelen.  Samen een bonte verzameling ‘vreemde vogels’ die Den Haag maakt tot de stad die ze is.

Het Haags Gemeentearchief organiseert de Dag van de Haagse Geschiedenis en biedt erfgoedpartners, daarmee de mogelijkheid om alle bewoners van Den Haag bekend(er) te maken met de rijke geschiedenis van hun stad en hen die ook zelf te laten ontdekken. Waar liggen de wortels van Den Haag, de Hagenaars en Hagenezen? Hoe is de stad ontstaan en hoe is zij veranderd in de loop der eeuwen? Er worden verbanden gelegd tussen het rijke verleden en het veelzijdige heden. Niet alleen de professionele musea, maar ook de historische stichtingen en verenigingen hebben een plekje binnen de Dag van de Haagse Geschiedenis. Echt alle Hagenaars, Hagenezen, Loosduiners, Scheveningers en Expats krijgen tijdens de Dag van de Haagse Geschiedenis een goed beeld van de geschiedenis van onze stad.