Bunker Ypenburg open op 25 mei Nationale Bunkerdag

Start op Ypenburg met bezoek aan de bunkers langs de Nederlandse kust. Van 10:00 tot 17:00 uur is de Tobruk bunker open op de Ypenburgse Heuvelrug, ILSY-plantsoen 9, Den Haag. Aldaar kunnen tickets worden gekocht die toegang geven tot alle bunkers langs de Nederlandse kust. Voor volwassenen (vanaf 12 jaar) € 6,00 en kinderen (van 4 t/m 12 jaar) en € 3,00 en gratis voor kinderen jonger dan 4 jaar.

Koffie staat klaar om 10:00 uur met een croissant voor de eerste bezoekers.

https://bunkerdag.nl/nl/activiteit/tobruk-ypenburg

Van de website Bunderkerdag.nl:

De van oorsprong Italiaanse Tobruk bunker werd in 1941 gebruikt bij de verdediging van de stad Tobroek in Libië. Het ontwerp werd in 1942 door de Duitse genie overgenomen en in verschillende varianten veelvuldig in Europa gebouwd. In 1942 zijn rondom Ypenburg negen Tobruks ingegraven ter verderdiging van het vliegveld. 

Deze bunker was de laatste die nog ongeschonden onder de grond lag. Voor de aanleg van de Rotterdamse Baan werd de 29 ton zware bunker in mei 2017 verplaatst van de oever van de Molensloot, ter hoogte laan van Hoornwijck, naar de huidige locatie. De koepel en zijdeur zijn in 2017 aangebracht ter bescherming van de Tobruk. In december 2017 kreeg de bunker zijn huidige plek op de Ypenburgse Heuvelrug, dichtbij het ILSY-plantsoen waar jaarlijks op 10 mei de slachtoffers van de Slag om de Residentie worden herdacht. 

Het nummer op deTobruk, DL 13354, verwijst naar de locatie (D), het gebied vanaf Katwijk tot en met Scheveningen, en naar de Luftwaffe (L). Iedere bunker had een uniek nummer. 

Organisatie op Ypenburg is in handen van Scoutinggroep Van Weerden Poelman en Historische Vereniging Buitenplaats Ypenburg. Er is bij de bunker een mobiele bioscoop waar de film wordt vertoond van het uitgraven uit het tracé Rotterdamsebaan en het verplaatsen van de bunker naar de Ypenburgse Heuvelrug ter hoogte van het Scoutingclubhuis aan het ILSY-plantsoen hoek Laan van Haamstede.