Uitreiking boek over Hoeve Ypenburg door Willem Vaandrager jr.

Overgenomen van InRijswijk.com door René Marquard.

Willem Vaandrager jr. heeft een grote wens in vervulling zien gaan door een boek te schrijven over de Hoeve Ypenburg.

Hoeve Ypenburg is de modelboerderij waarin Willem Vaandrager jr. is geboren en een groot deel van zijn leven heeft gewoond en gewerkt. De boerderij stond even buiten Rijswijk in een gebied dat nu is volgebouwd met huizen, bedrijfsgebouwen en wegen. Het is een deel uit de levensgeschiedenis van de familie Vaandrager, waarin Vaandrager sr., de eerste boer op de hoeve, de belangrijkste rol speelt.

Uit het hart geschreven

Willem glundert helemaal wanneer hij weer terug  is in ‘zijn Rijswijk’. Met veel trots overhandigt hij op 19 juli jl. in de tuin van Museum Rijswijk het eerste boek aan Hans van Rossum, voorzitter van de Historische Vereniging Rijswijk (HVR), en Arjan Kwakernaak, conservator van Museum Rijswijk. Het was mooi te zien dat Willem dit kon doen in bijzijn van oude buren en kennissen. Van Rossum vindt het boek een prestatie van jewelste want er moest zoveel uitgezocht worden. Willem antwoordt daarop meteen: “Ik heb het uit mijn hart geschreven”.

Overhandiging boek Herinneringen aan de Hoeve Ypenburg in tuin Museum Rijswijk met vlnr Willem Vaandrager jr., Arjan Kwakernaak, Hans van Rossum 19 juli 2024 foto HK

Annexatie

Wanneer we het over Ypenburg hebben, dan komt toch doorgaans de geschiedenis van het voormalig vliegveld naar boven. Het is vermeldenswaardig dat Ypenburg toebehoorde aan Rijswijk alvorens Den Haag het gebied in 2002 annexeerde. 

Tweede Wereldoorlog

Wanneer we verder teruggaan in de tijd, dan zien we dat in Ypenburg in de 17e eeuw een landhuis met boerderij stond. In 1930 werd hier Hoeve Ypenburg gebouwd. Toen de bouw in 1934 was afgerond, betrok de familie Vaandrager deze boerderij. Helaas sloeg het noodlot toe bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Vader Willem Vaandeldrager sr. en zijn gezin moesten in 1940 op last van de Duitsers de Hoeve verlaten. Het gezin woonde daarna vijf jaar lang in Mijnsheerenland. In 1945 kwam het gezin weer terug naar Ypenburg. Daar zagen ze tot hun grote verrassing dat de Duitsers uitermate goed hadden gepast op hun boerderij.

Verkeersplein

In 1979 werd Hoeve Ypenburg gesloopt om plaats te maken voor de aanleg van het verkeersplein. “Dat doet nog steeds pijn”, zegt Willem, “want dit was een van de mooiste hoeves  van Rijswijk”. In 1986 overleed Willem Vaandrager sr.

Herinnering

We gaan niet meer vertellen over dit boek, maar het is absoluut een stuk geschiedenis dat de moeite waard is om over te lezen. Er is zo ongelooflijk veel veranderd in bijna honderd jaar. Het boek houdt de herinnering levend aan ‘Hoeve Ypenburg’. Het is te koop vanaf zaterdag 27 juli in Museum Rijswijk aan de Herenstraat.

René Marquard