A4 NLS gebouw

      Geen reacties op A4 NLS gebouw

Het in 1939 gebouwde N.L.S. (Nationale Luchtvaartschool) gebouw is in tegenstelling tot het Stationsgebouw minder doorzichtig van karakter. Dit gebouw is functioneel ontworpen. Het gebouw is symmetrische en voornamelijk gebouwd uit baksteen en rank gedetailleerde stalen ramen. Het in nieuwe zakelijkheid ontworpen NLS gebouw is van architect H.F. Mertens.

Op de tweede verdieping waren slaapzalen en douchegelegenheid voor 20 leerling-vliegers en instructeurs. Aan de achterzijde (straatzijde) was het instructielokaal en aan de veldzijde restaurant en kantoorruimte. Aan de veldzijde is een gevelsteen die der op duidt dat de eerste steen is gelegd door de toenmalige minister van defensie Ir. van Dijk. Vanaf 1957 had in dit gebouw de Basiscommandant van Ypenburg en het secretariaat zijn onderkomen. In de KLu periode was dit gebouw door een luchtbrug verbonden met het stationsgebouw A3.

Het NLS gebouw in 1939

Na sluiting van de vliegbasis hebben de Luchtscouts van de Van Weerden Poelmangroep het NLS-gebouw in 1995 toegewezen gekregen als tijdelijk onderkomen. Zij hebben er tot en met de zomer van 1999 in gezeten. Ze moesten in de lop der tijd steeds meer ruimten inleveren voor de medewerkers van het Projectbureau Ypenburg. In verhuisden de luchtscouts naar gebouw A1. Het NLS gebouw in 1996.

19960500_NLS gebouw in gebruik Scouting

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *