A3 Stationsgebouw

      2 Reacties op A3 Stationsgebouw

Het stationsgebouw is een van de gebouwen die samen met A1, A2 en A4 bij de opening van het vliegveld Ypenburg in 1936 waren opgeleverd. In het centraal geplaatste gedeelte is de voormalige woning van de havenmeester ondergebracht en daar onder diverse kantoren. Links was er ruimte voor een restaurant en rechts de sociëteit van de Aeroclub.
In het middelste gedeelte van het gebouw waren onder gebracht: de verkeerstoren, radio en telexkamer, douanekantoor en kantoorruimte voor de ANWB en de KLM, en de havenmeester. In het rechtse gedeelte van het gebouw was de Aeroclub gevestigd, dat ook een dakterras had.
Vanaf 1955 werd Ypenburg een vliegbasis En werd het gebouw door de Kon. Luchtmacht als officiersmess met bar in gebruik genomen. Op de eerste verdieping waren gevestigd de Vlucht Voorlichting Afdeling,(VVA) de telexkamer, faxmail, de verbindingsdienst en een kamer voor de Officier van Dienst ondergebracht. In de kelder was o.a. de cryptoruimte en de verbindingsdienst ondergebracht.
Tot plus minus 1990 was hier de Luchtmacht Staf School gevestigd, in 1992 werd de Luchtmacht Staf School opgeheven en geïntegreerd bij het nieuwe Instituut Defensie Leergangen, dat gevestigd is een nieuw gebouw aan de Brasserskade het voormalige B-kamp.
Het stationsgebouw is in 2012 extern geheel in de oorspronkelijke staat gerestaureerd in opdracht van BOEi. Na deze restauratie heeft BOEI ook besloten het interieur 2012 te laten restaureren. In 2015 en 2106 hebben 4 bedrijven het pand in gebruik genomen.

In het weekend van Open Monumentendag (2e weekend september) worden op zondag van 10:00 tot 16:00 uur rondleidingen verzorgd in het Stationsgebouw. Leden van de Historische Vereniging Buitenplaats Ypenburg leiden bezoekers rond in een deel van het gebouw, waaronder het kleine verkeerstorentje.

Foto Officiersmess omstreeks 1988 van Kees van VeenIMG_0265

Foto Stationsgebouw 2017 van Henk Kronenberg

 

2 comments on “A3 Stationsgebouw

 1. A. Weijenberg

  Interessante site.
  Hier meerdere keren, vanuit het Klu stafgebouw op de Binckhorst, OvD (Officier van Dienst) gedraaid (avond en weekend). Omdat vanaf Ypenburg vaak ‘koninklijke’ vluchten werden uitgevoerd was er een koninklijke wachtkamer in het stationsgebouw. Ik dacht een kamertje bij de trap naar de toren.

  Overigens was het stationsgebouw lang de plaats van stafopleidingen voor hogere officieren en later ook voor officieren van speciale dienst (OSD).

  Reply
  1. admin

   Geachte heer Weijenberg,

   Dank voor uw reactie. U beschrijft uw het gebruik van het stationsgebouw door de KLu en Koningin. Die periode is voorbij. Het gebouw is in 2012 gerestaureerd en in gebruik genomen door 4 bedrijven. Tijdens Open Monumentendagen, 2e weekend van september, is het gebouw op de zondag te bezichtigen. Van 10:00 tot 16:00 uur leiden leden van onze vereniging bezoekers in een deel van het gebouw rond, waaronder het verkeerstorentje. U bent dit jaar op zondag 9 september van harte welkom. Adres: ILSY-plantsoen 1, 2497 GA Den Haag.

   Henk, voorzitter HVBY

   Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *