A1 Marechaussee gebouw

      Geen reacties op A1 Marechaussee gebouw

A1Het toenmalige marechaussee gebouw is een van oudste gebouwen van het vliegveld later de vliegbasis Ypenburg stamt uit 1936 en was oorspronkelijk bedoeld als ambtswoning voor de directeur/havenmeester van het vliegveld. Het is ontworpen door architect Zwanenburg. Vanaf 1936 tot mei 1940 was de woning in gebruik voor de directeur/havenmeester van het vliegveld.

A1-2
Nadat de vliegbasis in 1957 in gebruik was genomen heeft het gebouw vele functies gehad o.a. vliegwacht gebouw, douane kantoor en nog later Kantoor voor de Kon. Marechaussee en de C. VLB. Tot 1999 heeft de basis commandant kol. Singels hier zijn kantoor gehad. De oorspronkelijke woning was wit geschilderd net als het stationsgebouw, in de zestiger jaren van de vorige eeuw werd het groen geschilderd. In opdracht van de toenmalige Commandant van de vliegbasis kolonel François, werd dit gebouw en het stationsgebouw A3 in 1981 weer wit geschilderd.

 

1997_sept_18_huisje_2

 

Na sluiting van de vliegbasis in 1991 is het huisje iin desolate toestand geraakt. Het zou gebruikt zijn als oefenlocatie van de ME, er zouden kerstbomen in opgeslagen hebben gelegen en zwervers in hebben gewoond. In 1997 hebben de luchtscouts van de Van Weerden Poelmangroep het huisje als mogelijk clubhuis toegewezen gekregen.directeurswoning

 

 

In 1999 is het huisje door het projectbureau Ypenburg (BOY) opgeknapt. In het najaar van 1999 zijn de luchtsouts naar het huisje verhuisd. Als  “oudste bewoners” van Ypenburg “wonen” de luchtscouts er nog steeds. In 2006 is aan het huisje nieuwbouw voor Scouting en BSO Leuk Wings gebouwd. Het huisje – Rijksmonument – is in 2007 na oplevering nieuwbouw gerestaureerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *