Vliegfeesten

      Reacties uitgeschakeld voor Vliegfeesten

Sinds de opening in 1936 waren er regelmatig vliegvertoningen, waar bewoners uit Den Haag en omgeving massaal voor uitliepen. Goedkoop was de toegang niet, maar rond het vliegveld konden de vliegvertoningen ook goed worden gevolgd. Direct na de Tweede Wereldoorlog organiseerde de Engelse Luchtmacht een luchtvaarttoernooi als herinnering aan de Battle of Britain en ter nagedachtenis aan hun fatale vergissing met het bombardement op het Bezuidenhout. Nederland heeft toen kennis kunnen maken met de eerste Engelse Straaljager de Gloster Meteor.

Het was die tijd een ongekende sensatie waar vele tienduizenden bezoekers op af kwamen. Een jaar later organiseerde de Luchtstrijdkrachten een tentoonstelling met luchtshows in het kader van hun 35 jarige bestaan. De eerste Nederlandse Helikopter, de Sikorsky S-51 is toen aan het publiek gedemonstreerd.

Internationale Luchtvaart Show Ypenburg – ILSY

Aan het ILSY-plantsoen op Ypenburg staat het voormalige luchthavengebouw van vliegveld Ypenburg. Vanaf 1936 was dit de centrale plek waar in de  jaren ’50 van de vorige eeuw de ILSY’s werden gehouden.

De ILSY vliegfeesten werden door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) georganiseerd om de luchtvaart in het naoorlogse Nederland te promoten. Wegens veiligheidsredenen en de geluidsoverlast van de straaljagers, die eind 50’er jaren in Nederland zijn geïntroduceerd, hebben de autoriteiten de vliegfeesten verder verboden. In 1963 hield de Koninklijke Luchtmacht nog een Open Dag op Ypenburg. Dat was ook de laatste grote publiektrekker op Ypenburg. De luchtmacht heeft de traditie van de vliegfeesten wel voortgezet. Jaarlijks komen nog steeds honderdduizenden mensen naar de luchtshows van de Koninklijke Luchtmacht op de vliegbasis Leeuwarden, Volkel en Gilze Rijen.

Heeft u aanvullingen, foto’s en/of verhalen over de ILSY’s, neem contact op met info@historischypenburg.nl.

1936 Opening vliegveld

Op 29 augustus 1936 werd vliegveld Ypenburg officieel geopend met o.a. een drie dagen durend vliegfeest, waar bewoners uit…

Lees meer

1945 RAF Airshow

In aanwezigheid van Koningin Wilhelmina en 50.000 bezoekers op het vliegveld werd een airshow gehouden met Spitfires van het…

Lees meer

1947 Heropening vliegveld

Op 16 mei 1947 heropende H.K.H. prinses Juliana het herstelde vliegveld Ypenburg . Z.K.H. prins Bernard arriveerde per privé-vliegtuig….

Lees meer

1949 1e ILSY

      Van 22 juli t/m 31 juli 1949 op Ypenburg Programma Vr 22 juli   Opening ILSY,…

Lees meer

1950 2e ILSY

Van 28 t/m 30 juli 1950 onder auspiciën van de KNVvL. Minister Spitzen is voorzitter van het erecomité. Het…

Lees meer

1951 3e ILSY

3e ILSY van 27 t/m 29 juli 1951 – Overdracht Thunderjets Het ging er op 28 juli 1951 plechtig aan…

Lees meer

1952 4e ILSY

ZATERDAG 2 AUGUSTUS 1952 Vlaggenparade der deelnemende landen, verzorgd door manschappen van de Marine Luchtvaart Dienst. Muziek van het…

Lees meer

1955 5e ILSY

In 1953 zag de KNVvL af om een ILSY te organiseren, omdat de kersverse Koninklijke Luchtmacht op Soesterberg een…

Lees meer